Κυριακή 28 Απριλίου 2013

8ος Διεθνής Μαραθώνιος Μέγας Αλεξανδρος


Καλημέρα! Εδώ και μια βδομάδα προσπαθώ να βρω χρόνο για να γράψω ατή την ανάρτηση αλλά προφανώς δεν έβρισκα καθόλου! 
Λοιπόν όπως όλη η Θεσσαλονίκη γνωρίζει στις 21 Απριλίου διεξήχθη γι 8η συνεχή χρονιά ο Διεθνής μαραθώνιος Μέγας Αλέξανδρος με παράλληλες διαδρομές των 5 και 10 χλμ.
Λίγη ιστορία που δεν είναι απαραίτητα αλλά καλό θα ήταν να τη ξέρουμε:
Στα μέσα του 2004, το Δ.Σ. του Μ.Ε.Α.Σ. ΤΡΙΤΩΝ Θεσσαλονίκης, αφού εξασφάλισε την υποστήριξη και συνεργασία θεσμικών φορέων της πόλης και της χώρας, διεκδίκησε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου το δικαίωμα να διοργανώσει Διεθνή Μαραθώνιο με το όνομα «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», κάτι που αποτελούσε όνειρο και όραμα πολλών Θεσσαλονικέων και Βορειοελλαδιτών.

Στις 10 Ιανουαρίου 2006, έγινε η επίσημη αναγνώριση και έγκριση από την ΙΑΑF και την ΑΙΜS, για την άμεση διοργάνωση ενός Διεθνούς Μαραθωνίου Δρόμου, με τον τίτλο «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», με σημείο εκκίνησης την Πέλλα και τερματισμό το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Από τότε έως σήμερα, η διοργάνωση εντάσσεται στο επίσημο καλεντάρι της IAAF, AIMS και του ΣΕΓΑΣ. Ο Διεθνής Μαραθώνιος «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» έχει αξιολογηθεί με το bronze label (για το 2010 – 2011), από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Κλασικού Αθλητισμού (IAAF) και είναι μέλος της Ένωσης Διεθνών Μαραθωνίων (AIMS).

Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση στην Ελλάδα, μετά τον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας, και η κορυφαία διοργάνωση στη Βόρεια Ελλάδα, αφού προσελκύει περισσότερους από 7.000 συμμετέχοντες. Φέτος, οι συμμετοχές και στα τέσσερα δρομικά αγωνίσματα του Διεθνούς Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» αναμένεται να ξεπεράσουν τις 8.000.

Ο Μ.Ε.Α.Σ. Τρίτων Θεσσαλονίκης καθιέρωσε ως χρόνο διεξαγωγής του Διεθνούς Μαραθωνίου την εαρινή περίοδο. Η εκκίνηση, λοιπόν, δίδεται πάντα δύο εβδομάδες πριν το Πάσχα.

Σκοπός της διοργάνωσης είναι εκτός από την ανάδειξη του κλασσικού αθλητισμού, την προώθηση ενός πιο υγιή τρόπου ζωής και με το παράδειγμα των δρομέων να ενταχθεί το τρέξιμο στην καθημέρα ζωή μας και η στήριξη διαφόρων φιλανθρωπικών οργανώσεων.
Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε την ευγενική χορηγία μεγάλης εταιρίας κινητής τηλεφωνίας η οποία κυριολεκτικά δεν έχασε ευκαιρία διαφήμισης π.χ μπλουζάκια και καπέλα ( όχι εσώρουχα δεν μοίρασε, αφού δε θα τα έβλεπε κανείς!).

Όπως και να έχει ως δραστήριος άνθρωπος δεν έχασα ευκαιρία να δηλώσω συμμετοχή στα 5 χλμ μαζί με μία συμφοιτήτρια μου , το όνομα της οποίας δεν αποκαλύπτω μετά από παράκληση της. Η όλη διαδικασία ήταν υπέροχη! Ξεκινώντας από το πρωί έβλεπες ανθρώπους με γαλάζια μπλουζάκια της εταιρίας , τα οποία μύριζαν, και κολάν να ψάχνουν την κεντρική πλατεία Αμπελοκήπων ( ήταν η αφετηρία έναρξης). Εκεί ήταν μαζεμένοι φίλοι γνωστοί και άγνωστοι! Νέοι, μεσήλικες, ηλικιωμένοι καθώς και πολλοί γονείς μαζί με το καροτσάκι και το μωρό μέσα. Ήταν πραγματικά πολύ ενθαρρυντικό να βλέπεις τόσα ετερόκλητα άτομα της κοινωνίας μας να αγωνίζονται για έναν τόσο ευγενή σκοπό. Βέβαια οι μπαμπάδες με το μωρό στο καρότσι δεν κορόιδεψαν κανένα, αφού είναι προφανές ότι το πήραν μαζί για να έχουν δικαιολογία να περπατάνε και να πηγαίνουν χαλαρά! Αστειεύομαι φυσικά! Δείξτε στα μικρά παιδιά το δρόμο προς τη Δόξα!






Να κάποιες εικόνες από την αφετηρία
Στη συνέχεια η διαδρομή ήταν όλο εκπλήξεις! Σε διάφορα σημεία της διαδρομής υπήρχαν ηχεία με μουσική για την εμψύχωση των αθλητών αλλά και μπάντες που έπαιζαν live για τον ίδιο σκοπό. Ο κόσμος είχε βγει στα πεζοδρόμια και στα μπαλκόνια και ζητωκραύγαζε για τους δρομείς. Σε τέτοιες στιγμές ακουγόταν από διάφορους αθλητές : '' ok ρε παιδιά μην κάνετε έτσι εδώ πίσω είμαι'' ή ''και εγώ σας αγαπώ''. Και ναι αμφισβητίες λέω διάφορους αθλητές γιατί δεν τα έλεγα μόνο εγώ! 
Σε κάποιο ση,εί υπήρχαν και μπουκάλια με νερό και energy drinks τα οποία πολλού συναθλητές αποφάσισαν ότι αφού εξυπηρέτησαν τον σκοπό τους έπρεπε να τα πετάξουν στη ΜΕΣΗ του δρόμου με κίνδυνο να τραυματιστεί κάποιος σοβαρά. Δηλαδή η άκρη του δρόμου δεν φάνταζε ΚΑΝ σαν επιλογή. Με τα πολλά πολλά φτάσαμε και στον τερματισμό όπου επιτέλους ξεκουραζόμασταν. Πήραμε και μετάλλια. Βέβαια τα έδιναν χωρίς κανένα μέτρο και έτσι κατέληξα να έχω 2. Ένα για τα 5 και ένα για τα 10 χλμ! Το τελευταίο το έδωσα στη μικρή μου αδερφή να παίζει γιατί ένιωσα τύψεις να το κρατήσω.


Είναι πολύ ωραία η αίσθηση ότι περάτωσες κάτι σπουδαίο!
Κάποιοι φορούσαν ένα μαύρο αυτοκόλλητο που έγραφε WHY? εις μνήμη των αγωνιστώ του μαραθωνίου της Βοστώνης που έγιναν μάρτυρες και θύματα τρομοκρατικής επίθεσης μια βδομάδα πριν τον μαραθώνιο στη Θεσσαλονίκη.
Συγχαρητήρια θα ήθελα να δώσω σε όλους τους παρευρισκόμενους αλλά και σε δύο παλιούς συμμαθητές μου που διακρίθηκαν καθώς κατέκτησαν την 8η και 9η θέση! Συγχαρητήρια λοιπόν Γιώργο και Στάθη! 
Παρατήρηση αυτός που έτρεξε 5 χλμ σε 15 λεπτά δηλαδή 1 χλμ το λεπτό τι πήρε?!?! Θέλω και εγώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου