Σάββατο 13 Απριλίου 2013

            Bunny Love

Όπως σας είχα αναφέρει σε προηγούμενο post ( ε ένα προηγούμενο έχω μην αναστενάζετε!) είμαι φοιτητής στη Θεσσαλονίκη. Σε συνδυασμό με τη λεζάντα του προφίλ ότι πρόκειται να γίνω κτηνίατρος γίνεται προφανές ότι είμαι φοιτητής κτηνιατρικής.
 Τη Δευτέρα που πέρασε πραγματοποιήθηκε μια ενημέρωση για την κτηνιατρική προσέγγιση του κουνελιού ως ζώο συντροφιάς και όχι ως παραγωγικό ζώο (ναι από αυτά που τα μεγαλώνουν για να γίνουν στιφάδο!). Μπορώ να πω ότι με εξέπληξαν ευχάριστα όσα άκουσα.
Το κουνέλι είναι ένα ιδιαίτερο ζώο με πολλές και αντικρουόμενες πλευρές της προσωπικότητας του... Είναι πανέξυπνο και το ένστικτο της απόδρασης είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο... Οπότε ποτέ δεν αφήνουμε το κουνέλι έξω από το κλουβί  να παίξει έστω και σε κλειστό χώρο καθώς στην προσπάθεια του να αποδράσει μπορεί να τραυματίσει τον εαυτό του... Υποθέτω πώς όσοι έβλεπαν τον (εκνευριστικό!) Bugs καταλαβαίνουν τι εννοώ. Γύρισε όλο τον κόσμο και όπου και αν πήγε έκανε ζημιές!  Και ναι ακόμα του κρατάω κακία που την έφερε στον Ταύρο!
  Όπως και να έχει κάποιοι θέλουν ένα τέτοιο   κατοικίδιο. Και δεν τους αδικώ. Υπάρχουν μερικές πτυχές του κουνελιού που το κάνουν καλό σύντροφο... 
  Η τάση του να δραπετεύσει δεν σημαίνει ότι δεν περνάει καλά με τον ιδιοκτήτη του η βασανίζεται και θέλει να ζήσει ελεύθερο η πρέπει να μην έχει επαφή γιατί είναι άγριο ζώο..
  Το ακριβώς ΑΝΤΙΘΕΤΟ! Το κουνέλι είναι ζώο που ζει σε ομάδα και αναζητά την επαφή καθώς σε αντίθετη περίπτωση μαραζώνει. Το Bonus στην υπόθεση είναι ότι όσο περισσότερα μέλη έχει στην ομάδα του τόσο πιο χαρούμενο είναι.. Έτσι μπορούν με το ίδιο κουνελάκι να παίζουν και τα 2 ή 3 ή όσα αδερφάκια είναι, και η μαμά και ο μπαμπάς!
 Προσοχή όμως! Δε σημαίνει ότι ο κάθε άγνωστος, φίλος, γνωστός και περαστικός μπορεί να παίζει με το κουνέλι σου! Όταν έρχεται σε επαφή με αγνώστους άγχεται τόσο έντονα που μπορεί να πεθάνει (sad but true)..
 Είπα ότι είναι αγελαίο ζώο άρα θα υποθέσει κανείς ότι όσα περισσότερα αξιαγάπητα, λατρεμένα γλυκούτσικα κουνελάκια πάρει θα είναι καλό? 
Όχι! Τα κουνέλια έχουν αυστηρή ιεραρχία οπότε αν βάλεις πολλά άτομα του ίδιου φύλου μαζί θα πλακωθούν. Αν παρόμοια βάλεις ένα θηλυκό μέσα σε πολλά αρσενικά ( όχι πρόστυχε δε θα γυρίσεις ντοκυμαντέρ του national geographic για την άγρια φύση ) θα γίνει ο Β' Παγκόσμιος...

Επίσης προτιμήστε κουνελάκια κανονικού μεγέθους... Σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν πρόβλημα υγείας έχει καλύτερες πιθανότητες ο κτηνίατρος σας να αντιμετωπίσει επιτυχώς το πρόβλημα όταν ο ασθενής είναι κανονικού μεγέθους παρά νανόμορφης φυλής..

Τι χρειάζεται να ξέρετε πριν πάρετε κουνέλι:
  • Μπορούν να ζήσουν μέχρι και 15 χρόνια
  • Είναι υπερδραστήρια και το κλουβί τους πρέπει να είναι μεγάλο
  • Να έχουν πολλά παιχνίδια για να δραστηριοποιούνται και να εκτονώνονται
  • Θέλουν την συντροφιά και την παρέα
  • Είναι πανέξυπνα και κατεργάρικα
  • Η διατροφή τους χρίζει ιδιαίτερης φροντίδας. Ρωτήστε τον κτηνίατρο σας για περισσότερες συμβουλές και αποφύγετε τις έτοιμες και συσκευασμένες φθηνές τροφές ( αν ο κτηνίατρος σας  προτείνει τις φθηνές με πρόφαση την τσέπη σας ελέγξτε τις γνώσεις του ρωτώντας τον ποιές είναι οι διατροφικές ανάγκες του κουνελιού)
  • Είναι φυσιολογικό να τρώει τα κόπρανα του. Μόνο τα μαλακά όμως (αυτά που έχουν σχήμα σταφυλιού). Το φαινόμενο λέγεται τυφλοτροφία. Εάν τρώει τα σκληρά κόπρανα (αυτά που μοιάζουν με Nesquick) υπάρχει πρόβλημα.
  •  Τα κουνέλια πρέπει να μασουλάνε και να κοπρίζουν όλη μέρα.
  • Προσοχή στη στρωμνή που θα χρησιμοποιήσετε (όχι εφημερίδες γιατί τις τρώνε και τους πειράζουν)
  • Πρέπει να τα παρατηρούμε προσεκτικά γιατί και όταν είναι άρρωστα δεν εκδηλώνουν συμπτώματα δυσφορίας ή πόνου. Δείγματα ότι κάτι δεν πάει καλά είναι όταν το βγάλουμε από το κλουβί και δεν αρχίσει μετά από λίγο να αναγνωρίζει το χώρο αλλά μένει ακίνητο. Σε πιο προχωρημένα στάδια θα σταματήσει να τρώει τα κόπρανα του.
  • Κάποια στιγμή ΣΙΓΟΥΡΑ θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με τα δόντια τους.
Τι ΔΕΝ χρειάζεται να ξέρετε αλλά έχει ΠΛΑΚΑ:
 Τα κουνέλια ζευγαρώνουν έντονα και ζόρικα για 30 δευτερόλεπτα και μετά.... αυτό ήταν!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου