Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Knowledge for everyone! The eye! Pt.II

Γνώση για όλους-Μάτι ΙΙ

Όπως ξεκίνησα να γράφω σε  προηγούμενο post θα συνεχίσω με μια σειρά αναρτήσεων με πληροφορίες για το μάτι, οι οποίες βρίσκουν εφαρμογή στην καθημερινή ζωή.
Θα ξανα-παραθέσω τις εικόνες με την ανατομία του ματιού ώστε να είναι πιο εύκολο να παρακολουθήσετε ( ακούγομαι πολύ smart-ass αλλά μέχρι να μάθω και εγώ την ανατομία του ματιού και να καταλάβω τι διαβάζω ήμουν με την εικόνα δίπλα από το κείμενο..)


Αφού προηγουμένως σχολίασα γιατί τα μάτια των νεκρών θολώνουν ας πάμε σε κάτι πιο ευχάριστο...

Πού οφείλεται το χρώμα των ματιών?

 Το χρώμα γενικά στους οργανισμούς οφείλεται στην χρωστική μελανίνη ( ναι είναι αυτή που μας δίνει το ωραίο μαυρισμένο χρώμα το καλοκαίρι μετά από την ηλιοθεραπεία) που παράγεται από εξειδικευμένα μη-επιθηλιακά κύτταρα, τα μελανινοκύτταρα.
Τα υπεύθυνα μελανινοκύτταρα για το χρώμα των ματιών βρίσκονται στην ίριδα. Η ίριδα βρίσκεται ανάμεσα μεταξύ του κερατοειδούς χιτώνα και του κρυσταλλοειδούς φακού. Αποτελείται απο 4 επιμέρους στιβάδες, οι οποίες από εμπρός προς τα πίσω είναι :
  1. Το πρόσθιο επιθήλιο ή ενδοθήλιο της ίριδας
  2. Το στρώμα της ίριδας
  3. Τη μυική στιβάδα της ίριδας και
  4. Το οπίσθιο επιθήλιο της ίριδας
Τα μελανινοκύτταρα βρίσκονται στο στρώμα της ίριδας και ο ρόλος τους είναι να εμποδίζουν τη διέλευση του φωτός στο εσωτερικό του βολβού. Παράλληλα προσδίδουν και χρώμα στα μάτια. Στον άνθρωπο οι οφθαλμοί είναι σκούροι όταν ο αριθμός των μελανινοκυττάρων είναι μεγάλος και γαλάζιος όταν είναι μικρός...Για τα πράσινα μάτια όπως και τις άλλες αποχρώσεις (μελί,γκρίζα) υπάρχουν και άλλες χρωστικές ουσίες όπως το λιπόχρωμα στην ίριδα...


  Επίσης το χρώμα των οφθαλμών είναι διαφορετικό ανάλογα με το είδος του ζώου. 



Στη γάτα και στον σκύλο έχουμε το συνηθέστερο χρυσοπράσινο ή καστανό χρώμα..
Στα άλογα και στην αγελάδα καστανό...


Ενώ στα κατσίκια και στα πρόβατα χρυσοκίτρινο...

Υπάρχουν βέβαια και τα εξωτικά μάτια!!













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου