Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2013!

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2013


Η 5η Ιουνίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος το 1972. Βέβαια μία μόνο μέρα δεν αρκεί για τη διατήρηση της πανίδας και της χλωρίδας της Γης, ούτε για τη διάσωση των πηγών ενέργειας και της βιοποικιλότητας του πλανήτη μας.

Ωστόσο κάθε χρόνο, η 5η Ιουνίου, πρέπει να θεωρείται γιορτή και παγκόσμια ευγνωμοσύνη προς το Δημιουργό της Γης, καθώς και προς τους συνειδητοποιημένους ανθρώπους σ’ όλα τα πλάτη και μήκη του πλανήτη μας, για τα όσα επιτελούν, για τα οικολογικά προβλήματα της εποχής μας.

Το θέμα της φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι Σκέψου.Φάε.Φύλαξε (Think.Eat.Save). Η φετινή καμπάνια έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό για την σπατάλη και απώλεια τροφίμων με στόχο την μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος μας. Σύμφωνα με τον οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) κάθε χρόνο 1.3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων σπαταλιέται. Αυτό το ποσό είναι ισοδύναμο με τη συνολική παραγωγή τροφίμων όλης της υποσαχάριας Αφρικής. Ταυτόχρονα 1 στους 7 ανθρώπους στον κόσμο πηγαίνουν για ύπνο νηστικοί και περισσότερα από 20.000 παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν ημερησίως από πείνα. 
 Ενώ ο πλανήτης μετά βίας μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του σημερινού πληθυσμού των 7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων (το 2050 υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 9 δισεκατομμύρια) υπολογίζεται ότι το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σπαταλιέται ή πετιέται. 
Η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων καταλαμβάνει το 25% του κατοικήσιμου εδάφους και είναι υπεύθυνη για το 70% της κατανάλωσης φρέσκου νερού., το 80% της αποψίλωσης των δασών και το 30% της παραγωγής των αερίων του θερμοκηπίου.
Αν αυτά τα στοιχεία σας φαίνονται μεγάλα και δραματοποιημένα προκειμένου να προκαλέσουν μαζική συγκίνηση και υστερία ας δούμε ένα απλό παράδειγμα:
Χρειάζονται περίπου 1000 λίτρα νερού για να παραχθεί 1 λίτρο γάλακτος και περίπου 16.000 λίτρα νερού χρειάζεται μία αγελάδα για να παραχθεί ένα hamburger. Ας κρατήσουμε κατά νου και τα μεγάλα ποσά αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου (μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα) που θα παράγει η αγελάδα κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης της και της παραγωγής.
Όλα αυτά πηγαίνουν χαμένα κάθε φορά που πετάμε φαγητό ή το σπαταλάμε άσκοπα καθώς τόσοι άνθρωποι μερικά χιλιόμετρα από εμάς πεθαίνουν λόγω ασιτία η αδυνατούν να τραφούν ικανοποιητικά.
Δεδομένου αυτής της τεράστιας ανισορροπίας λόγω του καταναλωτικού τρόπου ζωής στον ανεπτυγμένο κόσμο (πλέον δεν είναι μόνο ο Δυτικός καθώς ο Δράκος της Ασίας, η Κίνα έχει σημαντικό μερίδιο στην σπατάλη και κατανάλωση τροφίμων) και των καταστροφικών συνεπειών για ανθρώπους και περιβάλλον το θέμα της φετινής καμπάνιας, Σκέψου.Φάε Φύλαξε , μας ενθαρρύνει να αποκτήσουμε μεγαλύτερη επίγνωση και να πληροφορηθούμε για τις επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα των διατροφικών μας επιλογών και να πάρουμε συνειδητοποιημένες αποφάσεις. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι πλέον θα επιλέγουμε τροφές που έχουν μικρότερο περιβαλλοντικό κόστος όπως τρόφιμα από τοπικούς παραγωγούς ,ώστε να εξασφαλιστεί μικρότερη εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου κατά τη μεταφορά τους, ή βιολογικά τρόφιμα στα οποία δεν χρησιμοποιήθηκαν χημικά τα οποία βλάπτουν το οικοσύστημα.
Πέρα από αυτά η φετινή καμπάνια μας παροτρύνει να δούμε και να εμπνευστούμε από τον τρόπο που συλλογικές δράσεις οδήγησαν στη μείωση της σπατάλης τροφίμων, στην εξοικονόμηση χρημάτων, στην ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού κόστους μέσω της βελτιστοποίησης των διαδικασιών παραγωγής και επεξεργασίας των τροφίμων.

Έτσι σκέψου πριν φας και βοήθησε να σώσουμε το περιβάλλον.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου